rekurzív másolás szerverről szerverre

Nem vagyok egy linux guru, de néha-néha kénytelen vagyok parancssorból megoldani kisebb-nagyobb feladatokat. Most épp szerverről szerverre kellett másolni egy teljes honlapot. Nem nagy kunszt, de SSH-n keresztül a parancssoros FTP-vel nem ment a rekurzív letöltés, vagyis a fájlstruktúra megtartása, a könyvtárak automatikus létrehozása.

Szerencsére a wget nem csak http-n hanem ftp-n keresztül is tud letölteni, ráadásul rekurzívan is. Igaz elsőre kihagytam a rekurzió szintjeinek megadását, ezért csak 5 szintig töltötte le a tartalmat. A megoldás a -l20 hozzáadása volt, amivel korlátlan szintet le tudunk húzni a szerverről, illetve a -nc direktíva hozzáadása, hogy ne töltsön le semmit, amit már első nekifutásra letöltött.

Ezek után már csak a példa összeállítása maradt hátra. Ha szerverünk az ftp.example.com, a felhasználó nevünk szajtbilder és a jelszavunk j3lSzo, akkor a következő parancsot kell megadnunk:

wget -r -l0 -nc 'ftp://szajtbilder:j3lSzo@ftp.example.com'Akinek ennél többre van szüksége, annak itt az eredeti leírás szinte minden formátumban, vagy egy részletesebb wget bemutatás magyarul.

Sajnálom, hogy a Ruby on Rails poszt folytatása még nincs kint. Túlságosan elmerültem a témában és rendbe kell egy kicsit vágni még.

Címkék: linux tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtbilder.blog.hu/api/trackback/id/tr591944046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2010.04.27. 09:51:22

scp --help

(egyébként scp -r kapcsolóval _r_ekurzívan létrehozza a könyvtárakat is)

Thoer 2010.04.27. 12:48:34

Valami azt súgja, hogy te sokkal-sokkal többet tudsz nálam a témában, - ami mondjuk nem túl nehéz dolog -, de amit ide írtál az ebben a formában kevés. Nem mondja el, hogy miért jobb eszköz vagy megoldás, mint a fent vázolt. Kis guglizással azt találtam, hogy ssh fájlmásolásra jó, de ahonnan letöltöttem a fájlokat, oda nem is volt ssh-m, csak sima ftp, így feltételezem nem is lett volna megfelelő eszköz nekem.