ubuntu apache installálás (lamp-server)

avagy kubuntu for dummies

Mivel meghalt az elsődleges winchesterem, úgy döntöttem ezentúl Kubuntu lesz az alap és az XP a vendég. Két hete se vagyok full-time linuxos, 9 éve használtam XP-t. Emiatt lehet, hogy lesz itt jónéhány poszt, ami a többségnek triviális vagy érdektelen, de amit én visszakeresnék később. Valószűleg ez is egy ilyen lesz.

Megjegyzés: Mivel úgy tudom, az Ubuntu elterjedtebb, mint a Kubuntu, ezért a gedit szövegszerkesztőt használtam a példákban, de természetesen a Kubuntus kate is ugyanúgy működik.

Apache installálás

A tasksel egy Debian megoldás programcsomagok egybepakolására, Ubunutu és persze Kubuntu alatt is elérhető. A lamp-server rögtön telepíti nekünk az apache2 php5-mysql libapache2-mod-php5 mysql-server csomagokat.

sudo tasksel install lamp-server

A teljesség kedvéért még megjegyzem, hogy a fenti parancs ekvivalens a sudo apt-get install lamp-server^ paranccsal.

Az első virtuális szerver beállítása

Legyen az új virtuális hoszt a www könyvtárunk mysite alkönyvtárában és legyen az public_html mappa a publikus könyvtár.

Először módosítsuk a az alapértelmezett szerver beállításokat, hogy később ne kelljen már foglalkozni vele.

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/default

Másoljuk az alapértelmezett beállításokat a létrehozandó szervernek megfelelő új fájlba:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/default
/etc/apache2/sites-available/ipip

Ha ez megvan, szerkesszük az új hoszt fájl beállításait:

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/mysite

és adjuk meg a feltétlenül szükséges beállításokat, a felesleget törölhetjük

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin emailcimed@szerver.com
    ServerName myserver.localhost
    DocumentRoot /var/www/mysite/public_html
</VirtualHost>
Ha ez kész, következő lépés az új hoszt fájl élesítése, ehhez egy linket hozunk létre a sites-enabled mappában ami az új fájlunkra fog mutatni. Ezt a linket létrehozhatnánk sajátkezűleg is, de leggyorsabb a debian alapú rendszerekben elérhető a2ensite parancsot használni.

sudo a2ensite mysite

A parancsot könnyű megjegyezni, ha tudjuk mit jelent: apache2 enable site. Ennek megfelően működik az a2dissite parancs is, amit akkor adhatunk ki, ha valamiért szeretnénk elérhetetlenné tenni az oldalunkat. Nyilván ennek éles szerveren van jelentőssége, de nem árt tudni fejlesztőknek sem.

Rendben tudassuk még a rendszerünkkel, hogy a mysite.localhost az mi vagyunk, ne kezdjen netezni, ha meglátja valahol, mert például megnyitnánk a böngészőben. Nyissuk meg a hosts fájlt:

sudo gedit /etc/hostsa localhost-ot tartalmazó sor alá vigyünk fel egy új sort:

127.0.0.1          mysite.localhostElvileg már csak annyi dolgunk van, hogy újraindítsuk a apache-t.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Szervernév

Ilyenkor valószínűleg még figyelmeztetést ad a szerver, nekem azt, hogy:

apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
 ... waiting apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName

Nyissuk meg az apache konfigurációs fájlját:

sudo gedit /etc/apache2/apache2.confAdjunk egy új sort a fájl végéhez:

ServerName szajtbilder-devahol szajtbilder-dev lenne a szervernév, természetesen ez szabadon választható. Ha ismét újraindítjuk a kiszolgálót, akkor valószínűleg most már hiba nélkül le fog futni az indítás.

Apache modulok

Rendben a szerver mostmár működik, de ha megnyitunk egy .htaccess-t használó virtuális szervert, akkor nagy valószínűséggel csak egy hibaüzenetet fogunk kapni a fent megadott saját adatainkkal. Ilyenkor nyissuk meg az apache error-log fájlját, ami ha meg nem változtattuk a host beállíásoknál, akkor a /var/log/apache2/error.log fájl. Ebből kiolvashatjuk, hogy milyen modul hiányzott a futáshoz.

Én például elsőre azt kaptam, hogy

Invalid command 'RewriteEngine', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configurationilyenkor meg kell nézni, hogy melyik modul része a RewriteEngine és aktiválni a modult. Az elérhető modulok az /etc/apache/mods-available könyvátrba kerülnek és az /etc/apache/mods-enabled-ben szereplők kerülnek betöltésre az apache indításakor. Akárcsak a virtuális host fájlok esetében, most is rendelkezésünkre áll a link létrehozására egy egyszerű debian parancs, a a2enmod. Mivel a RewriteEngine a rewrite modul része, adjuk ki a következő két parancsot:

sudo a2enmod rewrite
sudo /etc/init.d/apache2 restart

 Az első mint mondottam engedélyezi a rewrite modult, a második pedig újraindítja a kiszolgálót.

Remélem lesz még rajtam kívül valakinek ez a kis leírás.

Hamarosan pedig egy QUnit szösszenet fog itt megjelenni, hiszen augusztus 30-án erről fogok előadást tartani a budapest-js résztvevőinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtbilder.blog.hu/api/trackback/id/tr742246844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.