ubuntu apache installálás 2

avagy kubuntu for dummies 2

Az előző részben összeraktuk a szervert, de pár dolog még hiányzik, ezeket gyűjtöttem most össze.

Pear + PHPUnit

Először installáljuk a peart:

sudo apt-get install pear

Majd installáljuk a phpunitot is:

sudo pear channel-discover pear.phpunit.de
sudo pear channel-discover pear.symfony-project.com
sudo pear install phpunit/PHPUnit

xDebug

Az xDebug installálása elvileg egyetlen kattintás, de sajnos nem fog rögtön lefutni, ha nem telepítettük még a php5-dev csomagot. (Panaszkodni fog a pecl valahogy így: "running: phpize sh: phpize: not found ERROR: `phpize' failed.")

sudo apt-get install php5-dev
sudo pecl install xdebug
Ne lepődjünk meg, ha a pecl ellepi a konzolunkat szöveggel, ilyenkor forrásból állítja össze nekünk az xdebugot.

Ha a kurzor visszanyerése előtti utolsó sor valami olyasmin, hogy "You should add "extension=xdebug.so" to php.ini
", akkor már majdnem jó a helyzet, de a php még nem tud az xdebugról. nézzük meg hol jött létre az xdebug.so, ehhez nyissuk meg az /usr/lib/php5 könyvtárat és ls-el keressünk egy dátummal kezdődő könyvtárat. Nálam ez a 20090626+lfs volt. Ez kelleni fog a következő lépéshez, létrehozunk egy külön beállítás fájlt a modulnak:

sudo gedit /etc/php5/conf.d/xdebug.ini

Ennek első sora legyen:

zend_extension=/usr/lib/php5/20090626+lfs/xdebug.soAz apache újraindítása után elérhető lesz az xdebug, megjelenik a phpinfo()-ban is, de először inkább állítsuk be izlés szerint az xdebugot. (További opciók: http://www.xdebug.org/docs/)

PhpMyAdmin

sudo apt-get install phpmyadminBár ez borzasztó egyszerűnek tűnik, az első kubuntu intallálásomkor valamiért így nem akaródzott működni. Ekkor letöltöttem a forrást, de egy XP-s NTFS vinyóra volt. Mivel viszont itt nem lehet jogosultságokat megadni, ez azt eredményezte, hogy a phpmyadmin elkezdett nekem hibát dobni, amikor ki akartam kapcsolni a jelszókérést. Épp ezért, bár nyilván működhet a forrásból kicsomagolt program is, ha egy mód van rá én a jövőben maradok a ez előre csomagolt verziónál.

CodeSniffer

Az egységes kódhasználat nagyszerű dolog, sajnálatos, hogy egy átlagos projektben is szinte lehetetlen megcsinálni. Pontosabban a saját kóddal semmi gond, de ha már akár csak két idegen könyvtárat is használni szeretnénk, szinte biztosan különböző kódolási mintákat fognak követni. Azért legalább a saját kódunk egységességét megpróbálhatjuk követni a CodeSnifferrel:

pear install PHP_CodeSniffer-1.3.0RC1

PHP beállítások

sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

Szeretem a feltöltéshez kapcsolódó beállításokat jó nagyra venni, így könnyen importálhatok több száz megás adatbázisokat a saját gépemre. Ehhez általában csak a max szótöredékre keresem végig a php.ini-t.

max_execution_time = 300
max_input_time = 600
memory_limit = 512M
post_max_size = 400M
upload_max_filesize = 400M

Jöjjenek a hibabeállítások. Saját körneyezetről van szó, úgyhogy hadd jöjjenek a hibaüzik, inkább itt mint élesben... A html_errors amúgy kicsit megviccelt, mert Windows alatt sosem kellett foglalkoznom vele, itt viszont xdebug-gal sem kaptam a szokásos szép kimenetet.

error_reporting = E_ALL | E_STRICT
display_errors = On
display_startup_errors = On
html_errors = On

Ezen kívül én még az open_short_tag = Off beállítást preferálom, úgyse használok rövid taget és a komolyabb keretrendszerek is tiltják általában. (Egyetlen általam ismert kivétel a CodeIgniter, de azt már régóta nem használom és a template fájlokban fel is oldja a problémát egy config beállítással.)

Hiányzó PHP modulok

sudo apt-get install php5-curl

Hiányzó apache modulok

Futassuk elkészült oldalainkon a YSlow és Page Speed lekéréseket és máris hiányozni fog pár modul az alapértelmezett apachból.

sudo a2enmod expires

sudo a2enmod headers

 

Címkék: linux php ubuntu apache

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtbilder.blog.hu/api/trackback/id/tr432248504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.