pénzügyek, számlák, közös költségek és kölcsönök

Már nagyon régóta kerget a gondolat, hogy kéne írni egy jó kis pénz- és kölcsönmenedzser programot, de valahogy mindig oda lyukadok ki, hogy erre most nincs időm és pénzem. Mivel viszont közben a szükségem egy ilyen eszközre egyre nagyobb lett, gyorsan körülnéztem az elmentett linkjeim között, hogy mit lehetne gyorsan használatba venni. Legnagyobb megdöbbenésemre semmit sem találtam.

Hogy kicsit konkrétabban taglaljam az igényeimet:

  • tudjam vezetni rajta a kiadásaimat és bevételeimet partnerek szerint
  • adjon összesítést a kiadásaimról és bevételeimről
  • kezeljen közös költségeket, minél összetettebb költség és tehermegosztást tudjon kezelni
  • legyen minimum megfizethető (5-8$/fő/hó max)
  • tudjon angolul
  • legyen szolgáltatás vagy szolgáltatásként futtatható szoftver.

Előny ha:

  • tud magyarul
  • ingyenes
  • képes projektmenedzselésre is

Projektmenedzser szoftverekkel amúgy rogyásig voltam, de arra igazából van külön eszközöm, úgyhogy olyan nagyon nem érdekelt.

Elkezdtem keresgélni a delicious.com-on a közös tudásbázisra építve, sorra az alábbi linkeket dobta a gép:

  • http://www.mint.com/
  • http://www.wesabe.com/
  • http://www.freshbooks.com/
  • http://sidejobtrack.com/
  • https://www.buxfer.com/
  • http://www.gnucash.org/
  • http://www.getcashboard.com/sign_up
  • http://pulseapp.com/
  • https://www.pearbudget.com/
  • http://www.getharvest.com/
  • https://money.strands.com/moneystrands/
  • http://lessaccounting.com/
  • https://www.moneytrackin.com/
  • https://www.billmonk.com/
  • http://basecamphq.com/

Ennyi fért azt hiszem az első oldalra. Nézzük őket sorra:

Mint.com: amerikai irányítószámot kért. Ha nagyon akartam volna biztos ki lehetett volna trükközni a dolgot, ráadásul nagyon szép az oldal és az ígéret szerint "csak" reklámból élnek. Mondjuk ha beindul a bolt akkor eleve jobb egy olyan szolgáltatás, ami azért reklám-mentesíthető, de nem ez volt a fő ok, hanem inkább olyan szolgáltatást kerestem, ahol szívesen látott vendégnek érzem magam.

Wesabe.com: talán csak türelmetlen voltam, de úgy láttam ez nagyon nem az a szoftver amit én kerestem. Ez inkább valami kollektív tanácsadói klubnak tűnt. Gondolom reklámokkal is tele...

Freshbooks.com: nagyon profik külalakra, de úgy érzem ez inkább egy projektmenedzser, mint pénzügyi. Biztos gyönyörű számlákat és értesítéseket küld, de a használhatatlan ingyenes verzión felül a legolcsóbb szolgáltatás is 19$/hó, ami szerintem bőven túl sok. Bár nem próbáltam ki, így biztosan nem tudom, de szerintem alkalmatlan de minimum kényelmetlen arra, amire nekem kell.

SidejobTrack.com: nem jött be az oldal. Ilyenkor jön rá az ember milyen könnyű elbukni egy potenciális ügyfelet...

Buxfer.com: nálam ez lett a nyerő választás. A design ugyan nem túl csili-vili, de abszolút használható, a funkcionalitás letisztult és (nekem) kézre is esik. Az alap szolgáltatás ingyenes és tulajdonképpen teljes, de teljes szolgáltatás is csak 3-4 dollár havonta. Bónuszként még magyarul is tud, forintot is ismeri, sőt költési kereteket is meg lehet adni és még figyelmeztetések is vannak. Mindezek tetejében ha jól láttam még egy programozói API is elérhető, de még nem volt időm komolyabban tanulmányozni. Egyelőre tökéletesnek tűnik.

GnuCash.org: ez nem szolgáltatás, hanem egy nyílt forráskódú szoftver, pc-re (talán Windowsra?) telepíthető. Nem tanulmányoztam alaposabban.

GetCashboard.com: ez (is) inkább egy projektmenedzser, mint egy pénzügyi segítő. A design amúgy elég visszafogott, az ingyenes verzió pedig használhatatlan, de legalább teljes verzió valamivel barátságosabb a freshbook árainál.

PulseApp.com: na ez egy nagyon komoly szoftver. Igaz úgy látom náluk sincs projektmenedzsment, de nagyon jól néz ki az oldal. A legkisebb fizetős verzió 9$/hó, ami nekem kicsit sok most, de tényleg nagyon szép az oldal. Egy ingyenes verzióra mindenesetre regisztráltam magam és kipróbáltam. Elsőrangú ahogy új számla regisztrálása közben új projektet vagy akár új ügyfelet enged létrehozni, de megosztott számlát nem tud kezelni, vagy ha igen, akkor még tanulnom kell, hogy hogyan. Azt hiszem jelentések nélkül használhatatlan az alkalmazás, de összességében azt hiszem ez a program a pénz-menedzsment basecampje. (Amúgy a basecemppel is tud szinkronizálni.)

PearBudget.com: jópofa szolgáltatás, de sajnos nem teljesítette az igényeimet. A projekt alcíme "Really Simple Budgeting" találónak tűnik, de talán túlságosan is egyszerű az a budgeting. Viszont 3$/hó-ért egy korrekt szolgáltatás azoknak akiknek nincs szüksége közösködésre. Ami igazán különlegessé teszi az eszközt az az, hogy várakozásokat is meg lehet, sőt kell adni. Vagyis beállíthatod, hogy mennyit költesz fodrászra vagy nyugdíjra havonta, illetve, hogy mennyi lesz várhatóan a bevételed. Ha ez megvan, akkor már csak el kell kezdeni bevinni a tényleges számlákat, és gondolom egy elég jó képet kap a végén az ember a realitásról.

GetHarvest.com: ez is inkább projektmenedzser, azon belül is inkább az alsó kategória.

MoneyStrainds.com: nem akarom leszólni őket, de ez sem az ami nekem kell. Igazából a design nem fogott meg, de a poszt kedvéért beregisztráltam, mert azért témába vágónak tűnt a szolgáltatás. Nem volt szimpi, hogy nem nagyon tájékoztattak, hogy mi és mennyibe került, csak az derült ki, hogy ingyen regisztrálhatok. Most hogy beregisztráltam, úgy érzem ez valami nagyon hasonló lehet, mint a Mint.com, csak nem olyan szép. Bejelentkezés után rögtön el akarta kérni a bankkártyám adatait (persze az oldal hemzseg a biztonságra utaló logóktól), hogy automatikusan lekérhesse a költéseimet, meg persze alapból 10 ajánlattal megtalált bejelentkezéskor. Pár kattintás alapján nem találtam "partner" hozzáadási lehetőséget, még kevésbé közös kiadások vezetésére szolgáló lehetőséget. Van viszont egy "community" fül is, sanszos, hogy ott hasonló közösségi ötletelés, "tanácsadás" megy, mint a Wesabe.com oldalán. Eddig jutottam, akit érdekel vagy használja esetleg megírhatná a tapasztalatait.

Lessaccounting.com: ez is inkább a projektmenedzser, ami azért kicsit jobban fókuszál a bankszámlák és számlák kezelésére. Utóbbit ingyen is szolgáltatja, a projektmenedzser viszont 20$/hó minimum.

Moneytracking.com: ha tehetem majd adok nekik még egy esélyt, de egyelőre megbuktak nálam. Hogy miért? Először is magyarul fogadtak, de hibásan és szinte minden oldalon vegyesen kellett magyar és angol szöveggel találkoznom, és nem sikerült igazából regisztrálnom sem. Macerás volt, hogy a captchát nem sikerült megfejtenem, hol kitörölte a jelszavamat az előző próbálkozásból, hol meg a megváltoztatott captcha alatt kellett volna kitörölnöm az előző próbálkozás eredményét. Ráadásul bár magyarul beszélt hozzám, de minden alapértelmezetten amerikai beállításokkal jött fel. Szóval biztos összejött volna, de kényelmetlen volt. A legcsúnyább az egészben, hogy amikor feladtam és meg akartam keresni a szolgáltatásokat, hogy összefoglalhassam, akkor úgy csinált a szoftver, mintha ezer éve beregisztráltam volna már... A design sem egy nagy durranás, a szolgáltatások listája viszont ígéretes és úgy látom valami apit is fejlesztenek, amit mi fejlesztők szeretünk amúgy. Gyerekcipő efektus, azért én drukkolok nekik.

BillMonk.com: amikor megláttam az oldalt rögtön rájöttem, hogy ezt kerestem a könyvjelzőim között. Itt már jártam. (Amúgy a projektmenedzserként aposztrofált oldalakon is, de ez most mellékes.) Rögtön be is regisztráltam és tulajdonképpen nem is csalódtam. Jópofa, hogy nem csak pénzügyeket, hanem ingóságokat is tud kezelni, viszont kellemetlen, hogy partnereket csak úgy lehet felvenni (ha jól értem az FAQ-t), hogy azok beregisztrálnak. Úgy tűnik a szolgáltatás ingyenes, a pénzük valószínűleg az Obopay nevű fizetési eszköz terjesztésében és az átutalásokban van vagy lehet. Magyarul nem tud, illetve sajnos a forintot sem ismeri, ami kicsit fura, mert amúgy nagyon sok pénznem elérhető. Összességében azért tetszett az oldal.

Basecamp.hq: talán a legismertebb projektmenedzser-szolgáltatás, ha jól tudom a RubyOnRails létrejöttének egyik fő oka és de-facto szabvány. Őszintén szólva ennek ellére soknak tartom a 24$/hó-s minimum árat, de nekem most így se, úgy se felel meg.

 

Az érdekesség kedvéért még két további találati oldalt megnyitottam, de ott már csak az érdekesebb linkeket nyitottam meg. Azoknak is a java következik:

Geezeo.com: a MoneyStraindshez hasonló szolgáltatás lehet. Nekem tetszett a designjuk nagyon. (link)

JustThrive.com: megérne egy alaposabb ránézést, mert jónak tűnik, de szintén az ingyenes, bankkártyakezelős szolgáltatás, ami nem egészen az amit én keresek. Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy nincs megosztott számlavezetés. (link)

Dimewise.com: ez egy borzasztó egyszerű kis eszköz. Havi 5 dolcsiért végtelen számú számlát vezethetünk. A kiadások és bevételek egymás alatt sorakoznak minden számlában, soronként egy leírás, dátum, összeg meg még pár apróság. Elvileg azért vannak összesítések is, de odáig nem jutottam el, mert sikerült rávennem külön macerálás nélkül a rendszert, hogy egy végtelen átirányítással megölje a Firefox fülemet, úgyhogy nem kapnak linket.

BudgetTracker: ez a szolgáltatás még nagyon ígéretes. Nem tudom, hogy azért nem ismertebb, mert a design egy kicsit gyengébb, mint a fentiek átlaga vagy csak még új, de nagyon jó kis alkalmazás, ami mindent tud, ami nekem fontos lenne. Alapvetően az ingyenes szolgáltatás is teljesen jó, de a fizetős rész is kevesebb, mint 3 dollár havonta. Utóbbi ráadásképp letölthető Excel kompatibilis formátumban és szinkronizálja magát a Google Calendarral is.

· 3 trackback Címkék: karrier szoftverek

A bejegyzés trackback címe:

https://szajtbilder.blog.hu/api/trackback/id/tr31435083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic en el siguiente sitio de Internet 2017.12.17. 00:58:18

ver videos gratis de mujeres violadas po - Singulair mini 4mg antihistaminika

Trackback: me encanto esto 2017.12.11. 01:19:45

ativan speed - Singulair mini 4mg antihistaminika

Trackback: Página de Internet recomendada 2017.12.07. 03:45:59

Nikon SB-800 robbantott ábra - Fiatal riporter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serab · http://nepkertkft.hu 2009.10.14. 16:44:42

Már bocs, hogy így, ezer évvel a publikálás után, de...

Úgy látszik, minden sitebuildernek ez a baja, mert én is keresem a megfelelőt, de hiába.
Csak annyit tennék hozzá, hogy a Mint.com szerűeket jobban is szemügyre vettem, nem lehet őket kicselezni, nem engedik, hogy fapadosan, kézzel vezessem a számlák tranzakcióit. Pedig képes lennék rá, annyira kéne.

A másik dolog, amiért élek-halok, az online számlázórendszerek, de sajna a magyar fafejű (fa*fejű) számviteli szabályok miatt nem lehet őket használni.
De pl. nézd meg ezt: invoicemachine.com/home

Valami k*rva jó, ajaxos, szép, stb.

És plusz pontot érdemelsz, mert messze a legízlésesebb sablont választottad. A kedvencem. :)

Thoer 2009.10.15. 12:41:14

Pont egy hetes a poszt. Köszi, hogy hozzászóltál, legalább újraolvastam és persze letéptem az arcom a sok szóismétlésen és miegyeben. Nem sokára javítom.

A sablont meg nagyon köszi, nem tudom te voltál-e az elkövetője... :)

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2010.03.28. 21:12:52

Magyar tekinteben semmi ilyesmit nem találtam. Ezek szerint Te sem.

Vajon mi az a számviteli szabály, amely megakadályozza ezt?

Thoer 2010.04.12. 10:45:43

Fogalmam sincs, viszont azóta a magam részéről egy jó számlázó programmal, jó könyvelővel és némi saját fejlesztéssel prímán megoldottam a dolgot. Igaz az igények is némileg mások, amikor cégben gondolkozik az ember.